Her finder du praktiske oplysninger angående begravelser.

Henvendelse

Erhvervelse og fornyelse af gravsteder

Ren- og vedligeholdelse af gravsteder

Gravsten på Staby Kirkegård

Henvendelse

Ved dødsfald se her.

Det er sognepræsten, der vil stå for begravelser og bisættelser. Kontaktoplysningerne findes her.

Personalet ved Staby Kirke har fast fridag om mandagen. Der kan derfor ikke foretages kirkelige handlinger denne ugedag. Ved ønske om begravelse eller bisættelse en lørdag bestræbes det på, at tidspunktet bliver kl. 11.00.

Der er forslag til begravelsessalmer her.

Erhvervelse og fornyelse af gravsteder

Første brugsperiode (også kaldet fredningstiden) er:

• 25 år for kister
  • 15 år for urner.
  • 50 år for egetræskister eller kister med zinkindlæg.

For erhvervelse eller fornyelse af gravsteder for medlemmer af folkekirken er det gratis i fredningstiden.

Både medlemmer og ikke-medlemmer betaler følgende efter fredningstiden:

1 kisteplads pr. år            55,00 kr.
1 urnegravsted pr. år    46,00 kr.

Fornyelsen kan, efter fredningstidens udløb, ikke ske for kortere åremål end 5 år.

Taksterne er ikke momspligtige.

Muligheder for ren - og vedligeholdelse af gravsteder

A: Legatgravsted

B: Aftaler med graveren

C: Man passer selv gravstedet

A  At have et 'Legatgravsted' kræver en 'Legataftale'. Henvendelse skal ske til kirkeværgen til Staby Kirke.

Angående 'Legatgravsteder' under Ribe Stift: Kirkegården påtager sig pligten til vedligeholdelse af anlagte gravsteder. Vedligeholdelsen omfatter foruden almindelig renholdelse af gravstedet følgende arbejder: Omplantning af kantarbejder, fornyelse af udgåede eller forvoksede planter, opretning efter jordsætning, pålægning af ral samt opretning af gravminder. Hvis der er ønsker derudover kontaktes graveren.

Flerårige legatgravstedsaftaler  - se priser og muligheder for pleje og vedligehold på de forskellige kiste - og urnepladser, kranse og blomster, samt grandækning her.

B:Hvis der ikke er truffet 'Legataftaler', er der mulighed for en etårig aftale, se priser m.m. her. Man henvender sig til graveren.

Hvert år - det vil sige sidst på året - bliver der opkrævet penge, efter den aftale der er lavet i det indeværende år.

Graverens timeløn 440,48 kr. incl.moms (2017).

(Når vinteren nærmer sig): Et bundt gran 60 kr. (2017)

C: Når stenen med afdødes navn m. m. er placeret påhviler det gravstedsindehaveren at anlægge og renholde gravstedet. Man kan eventuelt rådføre sig med graveren.

Udpluk af ordensbestemmelser ved Staby Kirke:

a. Der må på gravstederne kun benyttes en ral-type, der er godkendt af menighedsrådet.

b. Der må ikke anvendes elektrisk lyspynt på gravstederne.

c. Gravpynt skal være af naturmateriale.

d. Legatgrave skal anlægges af graveren. Ved overtagelse af selvholdte gravsteder til legatgravsteder, skal graveren/menighedsrådet godkende kvaliteten af planter. Er der tale om udskiftning af planter, skal gravstedsholder betale udgiften.

e. Ukrudtsbekæmpende kemiske midler må ikke anvendes på kirkegården.

f. Der må ikke anvendes plastic eller lignende materialer som underlag for ralbelægning på gravsteder eller andre arealer.

g. Alle levende hække plantes, vedligeholdes og klippes af graveren.

h. Planteafstand til hækken skal være mindst 20 cm.

i. Det er den samme slags ral, der anvendes overalt på kirkegården.

Flagregler

• Ved dødsfald hejses flaget først på hel, hvor det bliver et øjeblik, før det sættes på halv, dvs. nedhales så langt at flagets underkant befinder sig ud for midten af flagstangen. Når flaget skal hales ned, hejses det først til tops og forbliver oppe et øjeblik, hvorefter nedhalingen finder sted.
  • På bisættelsesdagen/begravelsesdagen er flaget på halv. Her anbefales det at aftale med graveren, om flaget skal forblives på halv, eller det skal hejses på hel efter jordpåkastelse.

Gravsten på Staby Kirkegård

Angående gravsten fra de nedlagte gravsteder på kirkegården.

Når gravstedet er nedlagt, og gravstenen fjernes fra gravstedet, er stenen gravstedsejerens de næste 4 uger. Derefter overgår ejerskabet til kirken.

Gravstenene bliver hensat i den sydvestlige afdeling af kirkegården. Når der er sten nok, eller for mange, får vi stenhuggeren til at hente dem. Dette er omkostningsfrit for gravstedsbrugerne.

Der bliver ikke fjernet gravsten fra Staby Kirkegård før navn og årstal er fræset af. De få stk. der er bevaringsværdige, har museumsfolk fra Ringkøbing været behjælpelige med at udtage. Museets folk har taget udgangspunkt i Kirkeministeriets vejledning om regristrering af gravminder. Denne vejledning kan ses her i forkortet udgave. Se også hele 'Vejledning om regristering af gravminder' her.

På dette link ses oversigt/kort over Staby Kirke (stor fil)

Zoome hold Ctrl tast nede og scroll på musen

Det er tegnet af landskabsarkitekt Niels Junggreen Have.

Vedtægter og priser for ikke medlemmer af folkekirken. Se her.